Fietsloten en kettingen

 

 

Verzekerd van een goed slot voor je tweewieler

Als u een (nieuwe) fiets, scooter of motor koopt, wilt u hier natuurlijk zolang mogelijk plezier van hebben. Om diefstal te voorkomen gebruikt u uiteraard een slot. Maar wat is nu een goed slot? Stichting ART keurt alle sloten en voorziet de goedgekeurde sloten van het ART-keurmerk. Zo weet u zeker dat u een veilig slot heeft. Veel verzekeraars eisen daarnaast dat u uw tweewieler op slot zet met een goedgekeurd ART-slot. Daarom hebben wij bij Maurix tweewielers gekozen voor een compleet assortiment van verschillende sloten van o.a. AXA, TRELOCK en ABUS.

 

Het ART-keurmerk

Stichting ART test, keurt en certifieert alle sloten die in Nederland op de markt komen. Het gaat hierbij om alle soorten sloten: ringsloten, kettingsloten, beugelsloten, vouwsloten, schijfremsloten, kabelsloten en insteeksloten (alleen voor de fiets).

 

De sloten worden uitgebreid getest op hun diefstalbestendigheid via een laboratoriumtest en aanvalstest. Met behulp van machines wordt de treksterkte van het slot getest, en de bestendigheid tegen onder andere zagen en knippen. Ook wordt er gekeken of het slot goed blijft werken bij vorst. Bij de aanvalstest wordt op allerlei manieren geprobeerd om het slot te kraken. Het testen van de sloten gebeurt niet door Stichting ART zelf, maar wordt gedaan door onderzoekinstituut SKG-IKOB. Op basis van de testresultaten geeft Stichting ART een keurmerk af voor een slot.

 

De ART-sloten zijn ingedeeld in categorieën 1 tot en met 5, welke worden aangegeven met sterren. Hoe meer sterren, hoe veiliger het slot. Een ART-slot herken je aan het ART-logo met het aantal sterren op het slot in de vorm van een sticker of afdruk. Op het logo moet ook het goedkeurnummer zichtbaar zijn.

 

 

Of het slot geschikt is, hangt af van het soort tweewieler waar het om gaat. Voor een fiets is bijvoorbeeld een ART-slot met 2 sterren voldoende, terwijl voor een motor minimaal ART-4 is vereist.

 

Welk slot heb ik nodig?

1 ster is minimale beveiliging

2 sterren voor fietsen

3 sterren voor brom- en snorfietsen

4 sterren voor motorfietsen

5 sterren voor motorfietsen

 

Bij motorfietsen hangt het onder andere af van de waarde of je een 4 of 5 sterren slot nodig hebt. Welk slot uw verzekeringsmaatschappij vereist voor uw motor kunt u terugvinden in de poliswaarden.

 

ART-slot nodig voor verzekering

Verzekeraars willen het risico op diefstal zoveel mogelijk verkleinen. Als u bijvoorbeeld een fietsverzekering via ENRA of KINGPOLIS afsluit, verwachten zij dat u er zelf ook alles aan doet om diefstal van uw fiets te voorkomen. De meeste verzekeraars stellen daarom het gebruik van een erkend ART-slot verplicht. De kans op diefstal is namelijk veel groter op het moment dat u geen goedgekeurd slot gebruikt. Ook voor uzelf is het een geruststellend gevoel om te weten dat uw tweewieler veilig op slot staat en u deze rustig onbewaakt achter kunt laten waar u maar wilt.

 

Meestal kunt u dus alleen met een goedgekeurd slot aanspraak maken op een schadevergoeding bij diefstal. Lees daarom de polisvoorwaarden van uw verzekeraar goed door. Zo weet u precies welke ART-certificering zij minimaal vereisen voor uw tweewieler.

 

Heeft u een ART-slot aangeschaft? Bewaar de aankoopbon dan goed. Als uw fiets, scooter of motor onverhoopt toch wordt gestolen, kunt u zo aantonen dat deze goed op slot stond. Ook moet u altijd de originele sleutels van het ART-slot kunnen afgeven. Zowel de reservesleutel als de sleutel die gebruikt is en dus duidelijke gebruikerssporen heeft. Bij de betere kwaliteitssloten, sloten van AXA, TRELOCK en ABUS, kunt u sleutels bijbestellen. Laat daarom uw sleutelnummer noteren bij aankoop van uw slot.

 

Waar koop ik een ART-slot?

Een ART-slot koopt u bij Maurix tweewielers in Overloon. Welk soort slot u kiest is geheel afhankelijk van uw eigen voorkeur. Mocht u hier advies over nodig hebben, dan kunt u terecht bij een van onze medewerkers.


Terug
Deel het met uw vrienden!

Openingstijden

Maandag:  Gesloten
Dinsdag:  9 uur tot 18.00 uur
Woensdag:  9 uur tot 18.00 uur
Donderdag:  9 uur tot 18.00 uur
Vrijdag:  9 uur tot 18.00 uur
Zaterdag:  9 uur tot 16.00 uur
Zondag:  Gesloten


Contactgegevens

Facebook