Accurevisie

 

 

De accu van je elektrische fiets (laten) reviseren?

Moet je je fietsaccu steeds vaker opladen of denk je dat deze kapot is, dan heb je een aantal opties: je kunt een nieuwe e-bike kopen, een nieuwe fietsaccu kopen of de accu laten reviseren. Laat dit controleren bij Maurix tweewielers in Overloon en laat je adviseren door een van onze medewerkers over wat voor jou de beste oplossing is.

 

Zo werkt een fietsaccu

Een fietsaccu werkt als volgt: elke batterijcel van een fietsaccu heeft een eigen wattage bestaande uit voltage en ampère. Een fietsaccu bestaat uit meerdere van deze cellen en samen fungeren ze als één grote batterij. De meeste accu’s hebben een Batterij Management Systeem (BMS). Dit systeem zorgt dat de waardes van de afzonderlijke cellen binnen de toegestane bandbreedte blijven of schakelt de accu uit om ontbranding te voorkomen als ze buiten de bandbreedte komen.

Na verloop van tijd kunnen de batterijcellen van een fietsaccu minder gaan presteren doordat ze herhaaldelijk zijn opgeladen en weer ontladen.

Ook als de accu niet gebruikt wordt, loopt deze toch langzaam leeg. Zodra je een lege accu bewaart zonder deze op te laden blijft de accu dus langzaam verder leeglopen en kunnen cellen beschadigen.

 


 

Het reviseren van een fietsaccu

Bij het reviseren van een accu worden cellen vervangen, soms wordt alleen de behuizing van de accu hergebruikt en is het gehele binnenwerk nieuw. Mits goed uitgevoerd zou de accu weer moeten presteren als toen hij nieuw was.

Een correct uitgevoerde revisie zal er opnieuw voor zorgen dat alle afzonderlijke cellen binnen de juiste brandbreedte blijven. Dit wordt dan ook weer uitgebreid getest, voordat de accu weer gebruikt kan worden.

 

Als je voor reviseren gaat zijn een aantal zaken van groot belang:

  • Al ben je nog zo handig doe het niet zelf, maar laat dit over aan een professionele partij.
  • Zorg dat de partij waar je de accu laat reviseren niet enkele batterijcellen vervangt, maar allemaal.
  • Laat ook het batterijmanagementsysteem (BMS) vervangen.
  • Het is belangrijk dat de cellen en het BMS bij elkaar passen. De cellen hebben een ondergrens in voltage. Als ze voorbij deze grens komen dan zijn de cellen te diep ontladen en gaan ze kapot. Je spreekt dan van ‘diepte ontlading’
  • Laat gebruik maken van kwalitatief goede cellen. Dit heeft vooral impact op de levensduur van de accu. Kwalitatief goede cellen zoals Samsung en Panasonic kunnen veel vaker laden/ontladen dan goedkopere Chinese cellen. 

 

Kortom: laat je goed adviseren door een van onze medewerkers wat voor jou de beste oplossing is. Een nieuwe fiets, een nieuwe accu of het reviseren van de huidige accu.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op of kom naar onze vernieuwde winkel in het mooie Overloon.


Terug
Deel het met uw vrienden!

Openingstijden

Maandag:  Gesloten
Dinsdag:  9 uur tot 18.00 uur
Woensdag:  9 uur tot 18.00 uur
Donderdag:  9 uur tot 18.00 uur
Vrijdag:  9 uur tot 18.00 uur
Zaterdag:  9 uur tot 16.00 uur
Zondag:  Gesloten


Contactgegevens

Facebook